21.04.2017.

Творби за пролетта

                                        
Пролетта е прекрасна

                           Пролетта е прекрасна
    Убаво пролетно утро. Ме разбуди песната на птиците кои весело црцореа под мојот прозорец. Го отворив прозорецот и со полни гради вдишував од чистиот воздух. Не можев да издржам и веднаш излегов во мојата градина. Се воодушевив од зелената и цветна глетка што се простираше пред мене. Сѐ беше прекрасно и волшебно, не можев да поверувам.
    Во еден миг си помислив дека сум самовила на пролетта. Сонцето ги грееше првите воздишки на луѓето, а пролетта срамежливо ги галеше разнобојните цвеќиња и раззеленетите планини.Наоколу сѐ беше како бајка, весело и необично. Магијата на пролетта ме водеше насекаде.
Пеперутките летаа низ бескрајната синевина на небото расфрлајќи го волшебниот пролетен прав низ просторот.
    Навистина, пролетта е вистинска кралица која ја  обојува природата со разни бои. Нејзиниот мирис е толку прекрасен што нѐ опива сите. Го видов и виножитото кое се појави по еден ненадеен пролетен дожд.
    Пролетта е прекрасна, миризлива, разнобојна, волшебна, кралица. Јас многу ја сакам пролетта.
                     -Сунчица Бадалоска VI- 2 одделение

                                 
                         Пролетта е прекрасна
   Утро е. Се будам и уште нерасонет, ги чувствувам првите зраци на сонцето. Таа светлина како да ги избриша трагите од зимскиот студ и мраз кои останаа зад мене. Околните дрвја ги испуштиле своите пупки, се разграниле, а лисјата се раззелениле. Во нашите дворови птиците како да пеат различни песни поинакви од претходните. Јасиките и врбите се покриени со зелена капа, а ливадите како да се покриени со зелен килим.
   Со почетокот на пролетта како да се роди и детската смеа и игра. Со полни очи и детска радост ги играме сите најпознати игри. На околните стари дрвја, птиците формираат нови гнезда за да го сместат своето семејство. Околните потоци и реки жуборат со нова сила. Со секоја нова пролет како да имам ѓердан околу вратот со кој гордо ќе шетам и ќе се радувам.
   Пролетта е навистина прекрасна.

                       -Бојан Будоски VI-2 одделение
                                    
             
                            Пролетта е прекрасна
          Времето се стопли, сонцето ги пушти своите топли зраци. Се стопи и последниот снег. Веселиот Снешко во мојот двор се стопи испуштајќи ја тажна воздишка: „ До следната зима!“
          Од земјата срамежливо ѕиркаше изникнатото кокиче со неговиот бел цвет. Ете го првиот весник на пролетта. По кокичето изникнаа темјанушката, љубичицата и кукурекот кои нѐ поздравуваат со своите цветови.
          Се слуша и црцорот на птиците преселници кои се вратија во своите стари домови од топлите краишта, а по нив пчелките летајќи зуеја од цвет на цвет. Децата се исполнија со нова радост и излегоа надвор за да ги играат веселите пролетни игри.
          Пролетта е најубавата зелена кралица која ни носи нова радост и среќа.
                       -Адем Лутишоски VI-2 одделение
                                    

             Пролетта е прекрасна
   Едно убаво пролетно утро кога не бевме на училиште, излегов да се прошетам низ градината. Се воодушевив од тие прекрасни убавини што ни ги носи пролетта. Сѐ беше шарено, цвеќињата во разни бои, пупките на дрвјата расцветани, а птиците распеани. Блиската река тивко и весело жубори и се радува на секој нов пролетен ден. Пеперутки во разни бои ја красат градината и ја поздравуваат раззеленетата трева.
   Доволно е да набљудувам и да се воодушевувам. И како да не бидам среќен? Студените денови заминуваат и можам слободно да се радувам на пролетта бидејќи и таа желба ми се исполни. Пролетта е најубавото годишно време.
                            -Виктор Шуминоски VI-2 одделение

                               Нема коментара:

Постави коментар